Tékák Tárháza

Utazás Középfölde atyjának koponyája körül

KÖNYVBEMUTATÓ – John Garth: Tolkien világai

2022. február 22. - Fejes Valentin

 

„Ha valakit érdekel, mi ihlette Középföldét, elárulom: örömöm és csodálatom a föld, elsősorban a természeti táj iránt.”

 

Milyen élmények, benyomások hatására alkotja meg saját kis világát az élénk képzelőerővel rendelkező író? Hogyan lehel életet a sokáig csak a gondolataiban létező karakterekbe? Ha egy olyan meghatározó szerző esetében vetődnek fel ezek a kérdések, mint mondjuk J. R. R. Tolkien, aki mind a mai napig rendkívüli népszerűségnek örvend, akkor igazán izgalmasnak ígérkezik a kulisszák mögé pillantani.

tolkien_vilagai_fb.jpg

john_garth_signum_university.jpgKépzeletben tett felfedezőutunk idejére John Garth (lásd jobbra) bújt az idegenvezető bőrébe. A Hampshire megyében élő szakértő hosszú ideje tanulmányozza behatóbban kedvence írásait, rendszeresen tart előadásokat, színvonalas dolgozatokon kívül díjnyertes könyveket (Tolkien and the Great War) jegyez. Nemrég kiadott kötetét forgatva nem csupán a fantasy koronázatlan királyának életútja bontakozik ki majd előttünk, rokonszenvesnek tűnő személyiségének apróbb töredékeit szintúgy megismerhetjük. Folyton kalandra éhes, csintalan kópéként a testvérével fehér ogrénak keresztelte el az állandóan zsémbelődő molnárt; a tudást örökkön szomjazó, jó képességű tanulóként széles érdeklődési köre birtokában kivételes karriernek nézhetett elébe; az első világháború poklát megjárva, a lövészárkokban vesztegelve számos jóbarátját vesztette el; bámulatos környezete régóta elkötelezett csodálójaként hevesen ellenezte a természeti kincseket könyörtelenül pusztító iparosodás feltartóztathatatlan térnyerését.

somme_tolkien_rebecca_bird.jpg

A Nagy Háború szörnyűségei szintén hatást gyakoroltak rá (Rebecca Bird illusztrációja)

Tolkien apó rengeteg más műből vett át bizonyos dolgokat, erről annak idején, A szilmarilok bemutatójánál ejtettem néhány szót: mikor azonban újabb történetekről derülnek ki, hogy azok nem teljesen saját kútfőből származnak, az kisebbfajta csalódásként érhet bennünket. Különösen szépnek, valamint ötletesnek találtam például azt a jelenetet, melyben Ilúvatar az ainuk társaságában, csodálatos muzsika által teremti meg a világmindenséget – csakhogy egy ehhez eléggé hasonló mítoszt (ebben Ilu, az istenség angyalaival harmadjára kénytelen újrakezdeni az éneket, mivel „sátáni lázadó” zavarta meg a zene harmóniáját) már jóval korábban, évezredekkel ezelőtt agyagtáblába véstek a ninivei asszírok. „Mivel érdekelt az antikvitás, főleg a nyelvek és az írás története, ismertem Mezopotámiát és sokat olvastam róla.” – fogalmazott sokatmondóan. Bár szellemi nagyságához továbbra sem férhet kétség, a frissen olvasottak tükrében számomra most kissé megkopott zsenialitásának eddig ragyogóan tündöklő fénye.

a_nagy_muzsika_kallie_lefave.jpg

„Küzdést kivánok, diszharmóniát...!” (Kallie LeFave illusztrációja)

Egyebek mellett festői szépségű tájak, az embertelen küzdelem borzalmai, a kézművesség remekbe szabott termékei, illetve a halhatatlan irodalmi klasszikusok tettek mély benyomást Középfölde atyjára, fokozatosan formálták Arda lakóinak sorsát. Elsősorban azoknak ajánlanám ezt a gazdagon illusztrált, jegyzetekkel bőségesen ellátott kiadványt, akik legalább nagy vonalakban tisztában vannak az ikonikus mesélő munkásságával.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2021. április 14-én jelent meg.

 

A könyvet a Corvina Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5116631812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.02.23. 02:15:41

Hogy is mondta az LGT: "Minden hangot ismerünk a zongorán"?

Olyan művész nincs, akit valami ne inspirálna.
S ez így lett jó.
A fanyalgóknak ettől rövidebb válaszom van: Na és?
süti beállítások módosítása