Tékák Tárháza

Borzalmas jövőkép az univerzum számára

KÖNYVBEMUTATÓ – Cixin Liu: A halál vége

2022. július 06. - Fejes Valentin

 

„Most pedig tudjuk, hogy ezt az utat minden civilizációnak be kell járnia: szűkös bölcsőben ébredünk, kitotyogunk belőle, szárnyra kapunk, egyre gyorsabban és gyorsabban repülünk, míg végül egybeolvadunk az univerzum sorsával.”

 

„Megérkezett A halál vége, hurrá!” – gondoltam pár hónapja, mikor kézbe vehettem A háromtest-trilógia záró fejezetét. Oh, te magasságos... Mennyire naiv voltam én akkor, pláne így, utólag belegondolva! Na de ne feltételezzetek semmi rosszat, hiszen Cixin Liu ezúttal is elképesztő képzelőerejéről tett tanúbizonyságot. 

a_halal_vege_fb.jpg

Felfoghatatlan távlatok (Llia Jü illusztrációja)

Luo Ji rafinált, egyszersmind eléggé vakmerő tervének hála végre-valahára beköszöntött a hőn áhított béke a Trisolaris népe és a földi civilizáció között. Virágzik a kultúra, technológiánk pedig soha nem látott mértékű fejlődésnek indul. Kicsivel azután viszont, hogy az eleve bukásra ítélt Falképző-projekt immár elaggott tagja átadja a Kardtartó tisztségét az eredetileg űrközlekedési mérnökként végzett Cheng Xinnek, külső támadásról szóló jelentés érkezik az illetékesekhez. Hiábavalónak bizonyulnának az eddig meghozott áldozatok? Tényleg ilyen kérészéletű lett volna a fegyverszünet? Korántsem áll meg a cselekmény ennél a pontnál, az univerzum azonban hosszú ideig fennálló, sötét időszak elé néz... Nehezen tudnék borzalmasabb jövőképet elképzelni annál, mint amit szerzőnk felvázolt az olvasók előtt.

jovobeli_varos_eric_ho.jpg

Város a jövőből (Eric Ho illusztrációja)

sophon_jicse_vong.jpg

Vegyes érzelmekkel viseltettem Sophon, az idegenek helytartója iránt (Jicse Vong illusztrációja)

A könyvnek becézett rettenetes monstrum terjedelme több, mint nyolcszáz oldalra rúgott, így hát igazi kihívás röviden összefoglalni a benne foglaltakat. Liu megint sokszor merült el a részletekben, ám ezúttal nagy szüksége volt erre – igyekezett elvarrni minden szálat, bár nekem jócskán lennének még olyan kérdéseim, melyekre a kötet elolvasása után sem kaptam kielégítő választ. Az utolsó alkalom erejéig ismét felülünk arra a bizonyos érzelmi hullámvasútra: fogjuk majd a fejünket a fajunk túlélését fenyegető krízisek elhárításáért hozott, teljesen a kétségbeesés szülte, hamar hamvába holt kísérleteinkről olvasva, átkozni fogjuk azok nevét, akik felelőtlen döntéseikkel milliók további sorsát pecsételik meg, szinte beleszédülünk a legvadabb elképzeléseket messze túlszárnyaló lehetőségekbe, ugyanakkor élvezettel hallgathatjuk végig Yun Tianming tanulságos meséit, amik jelentősége a későbbiekben alaposan felértékelődik.

szebb_idok_mementoi_encso_csao.jpg

„A múzeumot a látogatóknak építik, a sírkövet az állítóinak.” (Encsö Csao illusztrációja)

tianming_meseje_cazsing_vong.jpg

Hallgassuk végig figyelmesen Tianming meséit – érdemes! (Cazsing Vong illusztrációja)

Hosszú utazásunk a vége felé különösen nyomasztóvá vált, furamód mégis örültem annak, hogy e bizarr kaland részese lehettem, mivel korábban ismeretlen távlatokat tárt fel előttem. Ezer köszönet illeti ezért az írót és a magyar változat kiadóját egyaránt!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. január 17-én jelent meg.

 

A könyvet az Európa Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr6316627058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.07.11. 11:15:54

Még a magyar fordítás megjelenése előtt angolul elolvastam mindhárom kötetet - feltűnt már valakinek, hogy magára valamit is adó szerző manapság nem adja trilógiánák alább?

Az első kötet szenzációsan indul, ahogy impozáns ívben a kulturális forradalomtól eljut sci-fihez. Ám utána sajnos hanyatlik a színvonal. Összességében az én ízlésemnek nagyon túlírtra sikerült a történet, nincs meg az a sodrása, ami miatt egy könyvet nem tudunk letenni s kezünkből. Ahogy mondani szokás, a kevesebb több lett volna, a kihagyott témákból pedig futotta volna több különálló könyvre.

Fejes Valentin 2022.07.11. 11:20:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nekem mindhárom kötete tetszett, hiába voltak szinte teljesen mások, de igen, számomra is az első maradt a legemlékezetesebb.

Hogy reagáljak a másik hozzászólásodra is: azért van szükség az előzetes moderációra, mert nem mindegyik olvasó tud felnőtt módjára viselkedni, aztán ha rajtuk múlna, akkor teleszemetelnék a kommentszekciót. Köszönöm, hogy te nem ezt a tábort erősíted!
süti beállítások módosítása