Tékák Tárháza

Könyv- és képregénybemutatók Fejes Valentin tollából

Kérészéletű államok krónikája

2021. szeptember 23. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában (1840–1970)

 

„A történelem, ahogy maga az élet is, igen bonyolult dolog – sem az élet, sem a történelem nem azoknak való vállalkozás, akik egyszerűségre és következetességre vágynak.”

Jared Diamond

 

Az 1954-ben napvilágot látott építész, Bjørn Berge régebbi írásait a különböző egyetemek ajánlott jegyzetekként tüntették fel listáikon – legutóbb viszont egész más fába vágta fejszéjét, és olyan vállalkozásba kezdett, amire előtte senki sem gondolt. Az Eltűnt országok nyomában lapjain kérészéletű államok történelme elevenedik meg, egykori létezésükről valószínűleg csak kevesen hallhattak korábban. A Norvégiában 17 ezer példányszámban elkelt kötet magyar fordításban nemrég jelent meg a Cser Kiadó gondozásában.

eltunt_orszagok_nyomaban_fb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mítoszrombolás mesterfokon(?)

2021. szeptember 22. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Seth Stephens-Davidowitz: Mindenki hazudik

A szülők jelentős hányada utólag megbánta a gyermekvállalást, rengeteg nő szívesen szexelne plüssállatokkal, a kanos pasik viszont ugyanannyiszor keresnek rá önmaguk orális kielégítésére, mint arra, miként juttathatnák el asszonyaikat a csúcsra. Sokkoló kijelentések, nemde? Seth Stephens-Davidowitz közgazdász szerint az ezekhez hasonló, sokaknak bizonyára megbotránkoztató tények fedhetik fel a fátylat társadalmunk valódi arcáról.

mindenki_hazudik_fb.jpg

Roman Odintsov fényképe

Tovább
Szólj hozzá!

Sötét idők komor krónikája

2021. szeptember 21. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Stephen King: Végítélet

Úgy gondolom, a mai naptól senki sem sütheti rám a türelmetlenség bélyegét. A szerzőt szerintem mindenki ismeri, akinél már csak a Végítélet bővített kiadása a nagyobb szörnyeteg a maga több, mint 1200 oldalas terjedelmével. Hosszú időbe telt, mire becsülettel, az elsőtől az utolsó betűig végigolvastam ezt a rettenetes monstrumot: „a Sötét Kereszténység e hosszú meséjét”.

vegitelet_fb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Zűr a földi Paradicsomban

2021. szeptember 20. 08:00 - Fejes Valentin

KÉPREGÉNYBEMUTATÓ – Brian K. Vaughan, Pia Guerra & José Marzán Jr.: Y, az utolsó férfi 3–4.

Miközben küldetésük újabb állomása felé tartanak, hőseinket rablók bandája támadja meg. Kisvártatva csetepaté bontakozik ki a száguldó vonaton, melynek következtében a csapat végül két részre szakad. Útjaik Ohio államban válnak el egymástól.

y_az_utolso_ferfi_3-4_fb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Képes Marvel-Biblia mindenkinek

2021. szeptember 17. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Adam Bray, Lorraine Cink, Melanie Scott & Stephen Wiacek: Minden, ami Marvel

Manapság egyre több ember szívét rabolják el a rendkívüli népszerűségnek örvendő Marvel-képregényfilmek. Jó azonban, ha tisztában vagyunk a ténnyel, miszerint ezek a mozivászonra vitt adaptációk csupán leheletvékony szeletét jelenítik meg egy szinte felfoghatatlanul tágas univerzumnak.

minden_ami_marvel_fb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Vakmerő kalandorból űzött vad

2021. szeptember 16. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Ian Livingstone: Allansia bérgyilkosai

Annak idején, Az országút harcosa kapcsán már szóba került a nagysikerű Kaland, Játék, Kockázat sorozat, ám a nosztalgiabomba csak a közelmúltban robbant igazán nagyot: közel húsz évnyi kihagyás után hamvaiból éledt újjá a sokak számára ikonikus széria a legendás Ian Livingstone által írt vadonatúj játékkönyvvel! Az öcsémmel leporoltuk régi kalandfüzetünket, magunkhoz vettünk két dobókockát, tollat, ceruzát és radírt, miközben lélekben felkészültünk a lehető legrosszabbra... Lapozgatásra felkészülni – a főhős ezúttal is TE vagy!

allansia_bergyilkosai_fb.jpg

Tovább
2 komment

A brit buldog és a német sas legendás párbajáról kendőzetlenül

2021. szeptember 15. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Len Deighton: Vadászrepülők

Itt van szeptember idusa. Kicsivel több, mint nyolcvan éve történelmet formáló események zajlottak Nagy-Britannia felett. A hónap közepén a Királyi Légierő győzedelmeskedett a németekkel szemben, az egyre inkább gyarapodó veszteségek hatására Hitler bizonytalan időre elnapolta az úgynevezett Seelöwe-hadművelet kivitelezését. Len Deighton egyebek mellett annak próbál utánajárni, vajon miért fulladt totális kudarcba a szigetország invázióját előirányzó intézkedés.

vadaszrepulok_fb.jpg

Tovább
1 komment

Újra tombol az Őrült Titán!

2021. szeptember 14. 08:00 - Fejes Valentin

KÉPREGÉNYBEMUTATÓ – Donny Cates & Geoff Shaw: Thanos győz

A Bosszúállók: Végtelen háború eseményeit követően a Marvel-moziverzum rajongói lélegzetvisszafojtva várták a folytatást – minden bizonnyal sokan követelték azt a jelenetet, amiben a közgyűlölet tárgyává vált főgonosz végre elnyeri méltó büntetését. De milyen következményei lehettek volna annak, ha a dolgok a látottakkal ellentétben másképp alakulnak? Erre a kérdésre a Thanos győz című képregény adhatja meg nekünk a választ.

thanos_gyoz_fb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Üdvözlet egy férfiak nélküli világból!

2021. szeptember 13. 08:00 - Fejes Valentin

KÉPREGÉNYBEMUTATÓ – Brian K. Vaughan, Pia Guerra & José Marzán Jr.: Y, az utolsó férfi 1–2.

Ha valamilyen okból kifolyólag el kell hagynunk komfortzónánkat, nehezen lépjük át saját határaink vonalát – én mégis így cselekedtem, mikor arra vállalkoztam, hogy bárminemű előismeret nélkül bemutatót írok az Y, az utolsó férfi első két füzetecskéjének elolvasása után. Sokan elismerően nyilatkoztak a szériáról, emellett több díjjal jutalmazták az alkotók (Brian K. Vaughan szerző, valamint Pia Guerra és José Manzán Jr. rajzolók) kivételesnek ígérkező munkáját. Végül úgy döntöttem, adok egy esélyt a dolognak!

y_az_utolso_ferfi_1-2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Marvelen innen, DC-n túl

2021. szeptember 10. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Paloma Corredor: A képregény története

Az utóbbi években sorra aratják le a babérokat a különböző képregények alapján készített mozis adaptációk. Kevés kivételtől eltekintve a DC, valamint a Marvel szolgáltatják a legtöbb alapanyagot a rendezőknek, ám a rajongók jól tudják, hogy egyáltalán nem ennyiben merül ki a kilencedik művészeti ág – erről ad nekünk átfogó képet a Paloma Corredor nevével jegyzett A képregény története.

a_kepregeny_tortenete_fb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása