Tékák Tárháza

Házi lepkemúzeum – egy váratlan meglepetéssel!

KÖNYVBEMUTATÓ – James Lowen: Kis képes lepkeház

2022. március 16. - Fejes Valentin

A lepkék tarka színeikkel játszi könnyedséggel, szinte mágnesként vonzzák az emberek tekintetét. Káprázatos világukról ezúttal a díjnyertes szerző, James Lowen lebbentette fel a fátylat Kis képes lepkeház című művében.

kis_kepes_lepkehaz_fb.jpg

Az egyebek mellett fotográfusként és szerkesztőként is tevékenykedő író alkotásába összesen ötvenhárom képviselőjüket válogatta be Földünk szinte minden pontjáról. Olvasás közben meglepődve tapasztaltam, mennyi mindenben térhetnek el egymástól az első ránézésre csupán szárnyaik alakjában vagy azok mintázatában különböző fajok. A nagyfoltú hangyaboglárka (Maculinea arion) hernyója a szorgos rovarok bolyaiban nevelteti fel magát, ahol a vendéglátói lárváiból falatozik – viszont ha álcája csődöt mond, akkor a dolgozók őt fogják feltálalni főfogásként! Mikor megzavarják az éppen pihenő nappali pávaszemet (Inachis io), szárnyai hirtelen felvillantásával próbálja meg elhessegetni a hívatlan látogatókat: a számunkra szépséges látvány elrettentően tud hatni a rá vadászó ragadozókra, mivel bennük azt a benyomást keltheti, mintha egy bagollyal néznének farkasszemet. A madagaszkári boszinkó (Pharmacophagus antenor) kizárólag az afrikai kontinenssel szomszédos szigeten fordul elő, holott legközelebbi rokonai innen több ezer kilométerre honosak... Akkor mégis hogyan került oda? Ez a felettébb rejtélyes eset máig megoldatlan talány szakértői körökben.

biborfoltos_majomlepke_ulysses_pillango_amazon_uk.jpg

Bíborfoltos majomlepke (Papilio vagy Heraclides anchisiades) & Ulysses pillangó (Papilio ulysses) – kép forrása: Amazon UK

rot_radzsalepke_apollo-lepke_amazon_uk.jpg

Rőt rádzsalepke (Charaxes bernardus) & apolló-lepke (Parnassius apollo) – kép forrása: Amazon UK

spanyol_farkasalmalepke_safranylepke_amazon_uk.jpg

Spanyol farkasalmalepke (Zerynthia rumina) & sáfránylepke (Colias croceus) – kép forrása: Amazon UK

Mint az kiderülhetett a bemutató címéből, ez a kötet jóval több egy egyszerű könyvnél – ha úgy tartja kedvünk, akár otthonunk díszévé is varázsolhatjuk a kiadványt! A szaggatott vonalak mentén a felesleges részeket leválasztva lepkéink szinte kiemelkednek a lapokból. Nekem nem volt szívem ilyesmit tenni, de az alább linkelt videót végignézve már el tudjuk képzelni, miként festhet a végeredmény a valóságban.

Bárhogyan döntünk a későbbiekben, a Kis képes lepkeház mindenképpen remek választás, hiszen különleges művészi albumként és igényes ismeretterjesztő munkaként egyaránt remekül megállja a helyét!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. november 11-én jelent meg.

 

A könyvet a Kossuth Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr1616624850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása