Tékák Tárháza

Könyv- és képregénybemutatók Fejes Valentin tollából

Megátalkodott fenevadak vagy figyelemre méltó példaképek?

2022. augusztus 13. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Elli H. Radinger: A farkasok bölcsessége

 

„Csak a hegyek elég öregek ahhoz, hogy igazából megérthessék a farkasok üvöltését.”

Aldo Leopold, ökológus és író

 

Farkasok: míg egyesek hűséges barátaink, a kutyák őseit tisztelik bennük, addig mások rögtön pánikba esnek a nevük puszta hallatán. De mi lehet az igazság velük kapcsolatban? A régóta megosztó témának ezúttal Elli H. Radinger igyekezett alaposabban utánajárni.

a_farkasok_bolcsessege_fb.jpg

Brenda Timmermans fotója

Tovább
Szólj hozzá!

A kolónia mindenekfelett!

2022. augusztus 05. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Csősz Sándor: A földi idegenek

Számos nép csodálatát nyerték el szerte a Földön, jól ismert közmondásunk a szorgalmat társítja hozzájuk, ám sokan csupán bosszantó kártevőkként tekintenek rájuk. Hogy kikről is van szó tulajdonképpen? Ma a hangyáké lesz a főszerep – bámulatos világukba tett utazásunk során Csősz Sándor mürmekológus vállalta el a kalauz szerepét.

a_foldi_idegenek_fb.jpg

Egy hangya feje közelről (Egor Kamelev fényképe)

Tovább
Szólj hozzá!

Légy üdvözölve a Pandorán!

2022. augusztus 02. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Az Avatar világa (összeállította Joshua Izzo)

Mára kevesen lehetnek azok, akik ne látták volna legalább egyszer James Cameron 2009-es (te magasságos, milyen gyorsan repül az idő!) kasszasikerét. Magát a történetet leginkább a középszerű vagy a klisés jelzőkkel illethetnénk, melyhez hasonlót láttunk már korábban, ám a látvány vitán felül lenyűgöző volt… miket beszélek, egyenesen lélegzetelállító! A Kolibri Kiadó gondozásában frissen megjelent könyvet forgatva az életünk kockáztatása nélkül barangolhatjuk be Pandora, e messzi égitest egyszerre gyönyörű és különösen veszélyes világát.

az_avatar_vilaga_fb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Gép testben ép (?) lélek

2022. július 30. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Jacek Dukaj: Érkezés a sötétségbe

 

„Nem lehet akkora mázlija az emberiségnek, hogy a végén ne kapjunk egy jókora maflást a pofánkba.”

 

Ez volt az első találkozásom az íróval, ami (mint utólag kiderült) igazán emlékezetesre sikeredett. Jacek Dukaj a most szóban forgó személy. A rangos elismerések és a hátsó borítón olvasható ígéretes ajánló alapján egy rendkívüli, minden képzeletet felülmúló sztorit vártam tőle... Nos, ezt tulajdonképpen meg is kaptam, csak épp nem úgy, ahogy arra előzetesen számítottam.

erkezes_a_sotetsegbe_fb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mamutvadászokból civilizációteremtők

2022. július 25. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Erica Carracedo: Az emberiség története – A kezdetek

Frappáns felvetéssel nyit a következő percekben bemutatásra kerülő kötet: ha egy másfél órás filmet rendeznénk bolygónk történetéből, akkor az utolsó tizenkét másodpercbe kellene belesűrítenünk az utóbbi pár millió év eseményeit, melynek csúcspontja (legalábbis saját szemszögünkből) fajunk felemelkedése. Mennyire lehangoló, igaz? Búslakodásra azonban semmi okunk, hiszen ez a nyúlfarknyinak tűnő jelenetsor rengeteg izgalmat tartogat!

az_emberiseg_tortenete_a_kezdetek_fb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Kulcsház, a borzalmak otthona

2022. július 12. 08:00 - Fejes Valentin

KÉPREGÉNYBEMUTATÓ – Joe Hill & Gabriel Rodríguez: Locke & Key I.)

A Locke & Key sorozat magyarra fordított változata bő tíz évvel az eredeti megjelenése után kerülhetett fel a hazai könyvesboltok polcaira a Fumax Kiadó jóvoltából. Története a horror nagymesterének fiától, Joe Hill (született Joseph Hillstrom King) tollából származik, elsöprő sikerét két Brit Fantasy-díj és az Eisner-díj bizonyíthatják, első példányait pedig kevesebb, mint egy nap leforgása alatt mind elkapkodták. Tagadhatatlanul meggyőző erejű, szép szavak ezek, de vajon valódi érdemek állnak-e mögöttük, vagy egy újabb marketingfogásról lenne szó csupán?

locke_key_i_fb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Borzalmas jövőkép az univerzum számára

2022. július 06. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Cixin Liu: A halál vége

 

„Most pedig tudjuk, hogy ezt az utat minden civilizációnak be kell járnia: szűkös bölcsőben ébredünk, kitotyogunk belőle, szárnyra kapunk, egyre gyorsabban és gyorsabban repülünk, míg végül egybeolvadunk az univerzum sorsával.”

 

„Megérkezett A halál vége, hurrá!” – gondoltam pár hónapja, mikor kézbe vehettem A háromtest-trilógia záró fejezetét. Oh, te magasságos... Mennyire naiv voltam én akkor, pláne így, utólag belegondolva! Na de ne feltételezzetek semmi rosszat, hiszen Cixin Liu ezúttal is elképesztő képzelőerejéről tett tanúbizonyságot. 

a_halal_vege_fb.jpg

Felfoghatatlan távlatok (Llia Jü illusztrációja)

Tovább
2 komment

Dacolhatunk-e az elkerülhetetlennel szemben?

2022. június 30. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Cixin Liu: A sötét erdő

 

„Önmagunk elrejtése az univerzum hűséges feltérképezése által az egyetlen út, amely az örökkévalóságba vezet.”

 

„Tényleg magunkra lennénk hagyatva ebben a végtelennek tűnő világegyetemben?” – vetődhet fel sokakban a kérdés. A tudás szomjazása egy életen át valóban elismerésre méltó tulajdonság, bár a kíváncsiságunkból fakadó kísérleteink akár csúfos kudarccal is végződhetnek. A nemrég elhunyt Stephen Hawking többször hívta fel a figyelmünket arra, hogy a naiv elképzelésekkel ellentétben a sikeres kapcsolatfelvétel meglehetősen kellemetlen következményekkel járhat. Ugyancsak ezt a témakört boncolgatta Cixin Liu világszerte nagy sikert aratott könyvében, azonban A Háromtest-probléma csupán a nyitánya volt egy szinte felfoghatatlan léptékű, galaxisokra kiterjedő drámának, melynek kimenetelét egyelőre senki se láthatja előre. Folytatása, A sötét erdő szintén az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg idehaza. Mik történtek az előzményregényben írottak óta? Reménnyel telve és némi fenntartással fogtam hozzá a trilógia középső darabjához.

a_sotet_erdo_encso_csao_fb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Vonatkocsiban a Föld körül

2022. június 28. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Sarah Baxter: A világ története 500 vasútvonal mentén

Micsoda? Hogy a vonatozást élvezni is lehet?! Még ilyet! Az itthoni állapotokat jól ismerve aligha csodálkoznék rajta, ha rajtam kívül mások számára ugyanúgy hihetetlenül hangozna ez a dolog. Szerencsére azonban nem mindenütt ilyen kiábrándító a helyzet – erre Sarah Baxter remekbe szabott könyve, A világ története 500 vasútvonal mentén szolgálhat bizonyíték gyanánt.

a_vilag_tortenete_500_vasutvonal_menten_fb.jpg

Gőzmozdony (fénykép forrása: Pixabay)

Tovább
Szólj hozzá!

Kaotikus és stabil korok örök fogságában

2022. június 23. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Cixin Liu: A Háromtest-probléma

 

„Az univerzum egy üres palota, és az emberiség csak egy hangya benne.”

 

Vajon mi történne akkor, ha tudomást szereznénk intelligens, földönkívüli fajok létezéséről? A kérdés már számos tudományos-fantasztikus írót ihletett meg korábban, köztük a Hugo-díjas Cixin Liut is. A zsáner többszörösen elismert szerzőjének e témáról alkotott sajátos meglátása A Háromtest-probléma formájában öltött testet.

a_haromtest_problema_fb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása